Un dispozitiv de alarma sau un sistem de alarma ofera o forma auditiva, vizuala sau ambele a semnaluli de alarma cu privire la o problema sau conditie. Un sistem de alarma este de cele mai multe ori dotat cu o sirena.
Un dispozitiv de alarma include: alarma antiefractie conceputa pentru a avertiza cu privire la furturi, aceasta este de obcei silentioasa alarmand direct politia sau firma de paza crescand astfel sansele ca hotul sa fie prins; ceasuri de alarma care produc un sunet la un moment setat; sisteme distribuie de control gasite in centralele nucleare, rafinarii si instalatii chimice, care genereaza alarme petru a directiona atentia operatorului la un eveniment important pe care trebuie sa il abordeze; sistem de alarma intr-un sistem de monitorizare, de operare si intretinere care informeaza asupra nei afectiuni in sistemul aflat sub monitorizare; sisteme de alarma de securitate care pornesc in momentul in care apare o situatie periculoasa; sisteme de alarm pentru incendiu cu aparat de notificare, aceasta este o masura la nivel local care specifica gradul de severitate al unui incendiu si ajuta la reactia departamentului pentru incendiu; sisteme de alarma pentru raid aerian; sisteme de alarma pentru detectarea fumului; sisteme de alarma auto.
Sistemele de alarma au capacitatea de a provoca o stare de alerta in care de obicei persoana sau persoanele aflate in locul in care nu trebuie sau implicate intr-o actiune ilegala sau care se simt vizate intra intr-o stare de panica in care nu mai folosec gandirea rationala pentru a isi canaliza actiunile.
Orice sistem de alarma trebuie sa identifice alarmele false pentru ca acestea irosesc resurse si timp si pot fi chiar periculoase. Alarmele false de incendiu pot face ca anumiti agenti sa fie implicati inutil pentru o alarma falsa ceea ce il face indispoibil petru un incendiu real. In plus alarmele false ii pot face pe oameni sa le igore pe cele rale si astfel acestia pot ignora o urgenta.