Serviciile de transport valori

Serviciile de transport valori

transport_valori_blindat_2_400In general, serviciul de transport valori are ca obiect transportul in contul tertilor a unor colet sigiliate de diferite marimi si/sau greutati ce contin valori (bani sau titluri asimilabile) in proprietatea unuia sau mai multor clienti pe care societatea ce asigura acest serviciu se angajeaza sa le transporte din punctul A in punctul B, pe traseele stabilite de aceasta, pe baza unor ordine precise de ridicare si livrare date de catre clienti.

 

Firmele de securitate ce asigura servicii de transport valori folosesc:

- mijloace blindate proprii, aprobate de autoritatile competente;

- personal propriu, ce este selectat in mod adecvat, este pregatit si inarmat intr-un mod corespunzator si este avizat pentru astfel de actiuni de autoritatile competente ale statului.

- polita de asigurare proprie contractata cu compania de asigurari, care se angajeaza sa acopere riscurile ce deriva din orice tip de pierdere sau dauna provocate din orice motiv.

Valorile transportate se aseaza in colete aprobate de beneficiar si de societatea ce asigura transportul, sunt sigilate si inchise ermetic, sunt insotite de documentatie specifica care le atesta continutul semnata de responsabilul beneficiarului. Seful echipajului insarcinat cu transportul acestor valori poate refuza transportul acestora daca aceste conditii enumerate mai sus nu sunt indeplinite. Echipajul mijlocului de transport folosit in misiune este format de obicei din cativa agenti de paza dotati cu uniforme, instruiti adecvat, dotati cu arme de foc si sisteme tehnice de legatura cu dispeceratul. Serviciile de acest tip, la firmele ce le ofera sunt disponibile de obicei, 24 de ore din 24.

Serviciul de paza a transporturilor de bunuri si valori cuprinde, conform art. 20 (6) al Legii 333/2003, urmatoarele activitati:

a) Organizarea si asigurarea pazei transportului terestru, pe apa sau aerian al unor bunuri de importanta deosebita, valori sau al oricarui alt obiect pe care beneficiarul serviciului il denumeste astfel;

b) Organizarea si asigurarea pazei transportului unor date si informatii, indiferent de suportul pe care acestea se afla si de modalitatea aleasa pentru transmitere;

c) Organizarea si asigurarea, potrivit legislatiei in vigoare, a protejarii mijloacelor de comunicatii;

d) Organizarea si asigurarea transportului pentru persoanele care solicita sa fie transportate in conditii de maxima siguranta;

e) Furnizarea catre autoritatile competente a datelor despre incidentele aparute in timpul activitatii de transport.

Art. 25 (1) al aceleiasi reglementari defineste bunurile si valorile importante ca fiind „sume de bani, titluri de credite, cecuri sau alte inscrisuri de valoare, metale si pietre pretioase, valori stiintifice, tehnice, de cultura si arta”.

Transportul de valori este unul dintre cele mai sensibile servicii oferite de societatile de paza, agentii insotitori fiind cele mai importante elemente ale acestuia, pentru ca necesita o conduita morala ireprosabila si o pregatire fizica excelenta.