Securitatea in caz de incendiu

Securitatea in caz de incendiu

2_03Exercitiile pentru incendiu sunt foarte importante pentru sigurnta in scoli.Dar daca are loc un ncendiu in casa in care locuiti? Vorbitul despre incendiu poate fi infricosator, pentru ca nimanui nu ii place sa se gandeasca la oameni raniti sau la lucruri arse. Puteti fi mai putin ingrijorati daca stiti ce sa faceti.

Un plan de evadare poate ajuta toti membrii familiei sa scape dintr-o casa in flacari. Ideea este sa iesi cat mai repede si cat mai in sguranta. Fumul poate face dificila deplasarea si poti sa nu vezi unde sunt lucrurile deci este important sa vezi diverse cai de iesire din casa ta. Cate sunt? Cum ajungi la ele? Este o idee buna sa ai o harta si un plan de scapare desenat.

Este posibil ca o iesire sa fie blocata de fum sau foc, si iti vei dori sa existe si altele. Si daca locuiesti intr-un bloc trebuie sa stii care sunt cele mai bune scari si iesirea in caz de incendiu.

Daca esti intr-o camera cu usile inchise si izbucneste un incendiu, ai nevoie de un plan:

Verfica daca fumul si caldura vin din crapturile de langa usa.

Daca fumui iese pe sub usa nu deschide usa.

Daca vezi fum atinge usa. In cazul in care usa e fierbinte sau foarte calda nu deschide usa.

Daca nu vezi fum si usa nu e fierbinte atinge usor clanta. Daca aceasta este fierbinte sau foarte calda nu deschide usa.

3In cazul in care clanta e rece si nu exista fum poti deschide cu atentie usa. Cand deschizi, usa daca simiti caldura si fum revarsandu-se in camera inchide repede usa si asigura-te ca aceasta este cu adevarat inchisa. In cazul in care nu exista fum continua cu grija spre iesire.

Daca poti vedea fum in casa, stai pe podea in timp ce te indrepti spre iesire. Intr-un incendiu fumul si aerul toxic te pot rani. Vei respira mai putin fum daca stai aproape de podea, pentru ca i mod norml fumul se ridica spre tavan.

Iesirea printr-o usa care duce fara e cea mai bua varianta, dar poti verifica si daca se poate face iesirea pe fereastra. Chiar si ferestrele de la etajele superioare pot fi cai de iesire atunci cand primesti ajutor de la pompieri. Poti avea scari pliante cu ajutorul carora sa cobori.

Stabileste un loc de intalnire cu membri familiei. Acest lucru este util pentru ca adunandu-va in acelasi loc vei stii ca suntet toti in regula. Dupa ce ai iesit nu te intoarce inauntru pentru nimic, nici macar dupa animale. Spune pompierilor ca acestea sunt in casa si ei te vor ajuta sa le scoti.

Daca nu poti iesi repede pentru ca fumul si focul iti blocheaza rumul, vei dori sa strigi dupa ajutor. Poti face asta de la o fereastra deschisa sau poti suna la serviciul de urgenta daca ai un telefon la tine.

Chiar daca ti-e frica nu te ascunde sub pat sau in dulap, pompierilor le va fi greu sa te gaseasca.

Tine fumul si caldra afara blocand crapturile din jurul usii cu paturi si hartiie. Daca exista o fereastra tineti-o larg deschisa si stai in fata ei. Daca poti ia un prosop sau o haina si acoper-ti nasul si gura, in felul acesta nu vei inhala fum. Functineaza si mai bine daca patura este uda.