Securitatea fizica

Securitatea fizica

2_04Securitatea fizica descrie masurile de securitate care sunt destinate sa opreasca accesul neautorizat la echipamente, resurse, sa protejeze personalul si distrugerea proprietatii. Securitatea fizica implica folosirea mai multor sisteme independente care includ camere de upraveghere, bariere protecoare, lacate, agenti de securitate, protocoale de acces si alte tehnici.

Metode de intimidare. Acestea au rolul de a convinge potentialii atacatori ca spargerea va esua datorita securitatii foarte bune.  Primele metode de securitate pentru o cladire, un campus, un birou si alt spatiu fizic se bazeaza pe prevenirea crimei prin design-ul mediului pentru a intimida potentialii atacatori.  Unele din cele mai comune exemple sunt: stckerele de prevenire pe geamuri, gardurile, barierele, restrictiile pentru maisni, punctele cu acces restrictionat, lumini de securitate etc.

Barierele. Barierele fizice, ca gardurile, peretii si barierele pentru vehicule ajuta la securitate. Acestea servesx pentru a preveni sau intarzia atacurile si ar trebui sa functionze si pentru a defini perimetrul in care se face paza si a crea impresia ca o patrundere prn efractie este dificile. Gardurile inalte, cu sarma inghimpta sau tepi metalici sunt insotite si de placi pe care oamenii sunt avertizati sa nu ncerce sa intre. In unele cazuri aceste metode pot sa nu fie posibile sau pot sa fie inestetice.  In acest caz securitatea se va face cu ajutrul zidurilo, ferestrelor, usilor etc.

3_01Supravegherea naturala. Arhitectii incearca sa construiascaspatii cat mai vizibile si mai deschise pentru a putea fi observate de personalul de supraveghere.

Lumini de securitate. Usile, portile si orice alta itrare ar trebui sa ofere vizibilitatea totala a celor care intra si ies. Este important ca lumina sa fie plasata in asa fel incat sa fie dificil de evitat, si se existe certitudinea ca exista un generator sau baterii pentru ca luminile sa nu se stinga in cazul in care curentul este taiat sau pica din cauze naturale.

Sistemele de alarma si senzorii. Sistemele de alarma functioneaza in tandem cu barierele si sistemele mecanice, fiind senzori de miscare, de contact si senzori pentru spargerea sticlei.

Supravegherea video.  Camerele video trebuie plasate in locatii vizibile si sunt foarte utile in verificarea incidentelor. Daca sunte generate alarmele si este  o camera in zona aceasta poate sa iregistreze cauza pentru care s-a generat alarma.

Controlul accesului. Metodele folosite sunt mnitorizarea trafiului in puncte de acces specifice. Aceasta monitorizare se face cu carduri de acces, camere, beni magnetice, agenti de securitate, usi, lacate, si porti.