Pompierii

1Pompierii sunt salavatori antrenati sa se lupte cu focul, pentru a stinge focurile intamplatoare sau pentru a ajuta populatia salvand oamenii din situatii periculoase cum ar fi case daramate sau in flacari.

Complexitatea vietii moderne si industrializate predispuse la hazarde a cerut ca aptitudinile pompierilor sa fie din ce in ce mai variate si mai complexe. Acestia ofera uneori si ajutor medical de urgenta. Serviciul pentru incendiu sau serviciul de salvare in caz de incendu, cunoscut si ca brigada de incendiu sau departamentul de incendiu este unul din principalele servicii de urgenta. Lupta cu focul si pompierii au devenit omniprezenti in intreaga lume, atat in zonele urbane cat s la brulnavelor.  Conform datelor istorice cuvantul pompier a fost folosit inca din anul 1903.

Prevenirea incearca sa asigure ca nici un loc nu are in acelasi timp sufcienta caldura, combustibil si aer pentru a permite aprinderea. Pompierii fac intalniri si discursuri de prevenire in scoli si la evenimente comunitare. Sistemele de stingere a incendiilor au un record dovedit pentru controlul si stingerea incendiilor nedorite. Multi oficiali rcomanda ca fiecare cladire, inclusiv resedintele sa aiba un sistem de stingere a incendiilor.

In cazul camerelor mici doua sau trei extinctoare sunt suficiente pentru a asigura stingerea in mai multe camere. In plus o datorie importanta a serviciilor de pompieri este inspectia periodica a cladirilor pentru a se asigura ca acestea sunt la curent cu codurile de incendiu, si ca acestea asigura rezistenta crescuta a cladirii si evacuarea in siguranta a cladirii. Pompierii se asigura ca exista alarme si senzori de fum, fac prezetari, distribuie brosuri, ofera articole de stiri, scru anunturi de siguranta publica sau stabilesc si afiseaza afise semnificative in zone vizitate.

Operatiunile de salvare consta in catarea si evauarea ocupantilor in conditii periculoase. Animalele pot fi salvate in cazul in care conditiile si resursele permit. In general operatiunile de prim ajutor se fac afara, la distanta de atmosfera perculoasa. Zonele de cautare sunt pe langa peretii camerelor si cautari metodice pe echipe. Spre deosebire  de pompieri echipa de salvare trebuie sa se deplaseze singura prin intuneric. Uneori este necesara folosirea unor franghii de siguranta petru echipe care se aventureaza in zone periculose. Cautarea este impartita in doua etape: primara sau secundara. Cautarea primara se desfasoara rapid si complet, de obicei, primara si secundara.  Cautarea primara se desfasoara rapid si complet de obicei incepand din zona cea mai apropiata de foc care a fost supus la cl mai mare risc de expunere. Cautarea secundara incpe numai dupa ce focul este sub control si este efectuata de alta echipa decat cea care a efectuat cautarea primara.

Operatiunile de salvare pot implica descarcerarea victimelor din accientele de masina. Pompierii folosesc distribuitoare, berbec hidraulici, instrumente de salvare hidraulice.