Caini de paza

2_400Un caine de paza este un caine folosit pentru a pazi si a supraveghea o zona, de aparitii neasteptate sau nedorite. Cainele poate face diferenta pentru a nu ataca persoanele pe care le pazeste.

Un caine de paza este capabil sa atace sau sa restrictioneze intrusii. Cainii de paza Livestock sunt de obicei suficient de mari si de puternici pentru a ataca si a tine departe intrusii. Exista si rase mai mici care sunt bune pe post de caini de supraveghere, dar nu de paza si protectie pentru ca doar latra tare pentru a alerta oamenii si pentru a speria intrusii dar nu sunt suficient de puternici pentru a ii tine la distanta prin forta. Rasele de caini de paza si protectie latra pentru a preveni intrusii si prorpietarii dar si intercepteaza intrusii. Sunt diferiti de cainii mici de paza care latra continuu fara sa ia atitudine. Omul poate veni in ajutorul cainelui de paza cu arme.

Una dintre primele rase de caini de paza este rasa englezeasca Airedale terrier. Istoric, a fost o rasa respectata in Anglia, Germania si armata Sovietica. Airedales a iesit dn gratii ca gardian pentru ca nu arata la fel de feroce ca alte rase agitate. Astfel de rase de caini de paza sunt Dobermann, Rotwailer si German Sheperd. Marele Oorang Airedales este la fel de capabil ca majoritatea raselor de caini de paza, si, in general sunt t mai activi si mai atenti.

Cele mai multe din rasele de caini de paza au inceput ca paznici de ferme si au evoluat treptat in caini de protectie si paza. Astfel de exemple sunt Rotwailer, Bulldog american, Bouvier, Swiss Mountain si Schnauzer Gigantic. Unele rase ca Akita, Weimarner si Rhodesian Ridgeback au fost in prima faza rase de vanatoare, dar aspectul intimidant si simtul proprietatii i-au ajutat sa devina caini de paza. Rhodesian Ridgeback este un exemplar dominant si un aparator determinat al casei si poate elimina usor un intrus. Alte rase sunt Doberman, Boxer si Black Russian terrier, sunt rase specifice petru caini de paza.